Rouw

Rouw en verliesverwerking


Verlies komt veel voor en leidt tot allerlei hevige en zeer nare en pijnlijke gevoelens, zoals een intens gemis, somberheid, angst en woede. Vaak worden deze gevoelens in de loop van de tijd langzaamaan minder voelbaar in het leven van alledag. Het betekent niet dat de gevoelens helemaal weg zijn. Ze zijn er nog steeds, maar ze ontwrichten het leven vaak een stuk minder.


Hoewel het de meeste mensen lukt om een ingrijpend verlies te verwerken met steun en hulp vanuit de omgeving, is er ook een flink deel van de mensen die hulp bij een psycholoog zoekt. Zij hebben uiteenlopende klachten die gerelateerd lijken aan het verlies, zoals emotionele pijn, concentratie- en slaapproblemen, somberheid, angst of boosheid. Of ze weten niet meer wat ze voelen. Ook kunnen ouders zich zorgen maken over de verliesverwerking van hun kind. Rouwt het wel goed genoeg? Kan dat eigenlijk wel 'goed' rouwen? Deze vragen, zorgen en problemen kunnen allemaal reden zijn om de hulp van TOPP-zorg in te schakelen.
Als je jezelf of je kind aanmeldt voor klachten die ontstaan zijn na het verlies van een dierbare dan volgt er allereerst een uitnodiging voor een intake-gesprek. Tijdens dit gesprek wordt gekeken welke problemen op de voorgrond staan en wat er nodig is om de problemen te verminderen. Ieder verwerkingsproces is anders. Standaardoplossingen bestaan niet. Wel weten we op basis van onderzoek wat meestal helpt als de rouw stagneert. Soms kunnen we na de intake snappen we al genoeg hoe het komt dat de rouw stagneert en kunnen we meteen een behandelplan opstellen, maar vaak is er ook een (uitgebreider) diagnostisch onderzoek nodig om dit uit te zoeken. Wat we precies in het diagnostisch onderzoek doen hangt sterk af van de vragen die er liggen. We leggen je hierover graag persoonlijk meer uit.


Je ontvangt een verslag van de intake en het eventuele diagnostisch onderzoek. In dit verslag staan de belangrijkste bevindingen weergegeven en wordt beschreven wat wij denken dat nodig is om de klachten te verminderen. Omdat wij het belangrijk vinden dat kinderen ook actief betrokken worden bij de hulp, krijgen zij ook een (korte) brief met daarin de belangrijkste bevindingen van de intake en het eventuele onderzoek. Deze brief is afgestemd op de leeftijd van je kind. In het geval van ingrijpende verliezen worden soms meerdere kinderen uit één gezin aangemeld. Ieder kind krijgt dan zijn eigen brief.


In de behandeling van klachten die ontstaan na een ingrijpend verlies maken we gebruik van behandelingen waarvan het effect is aangetoond. Dat betekent dat we kiezen voor cognitieve gedragstherapie, EMDR of psychotherapie. Bij kinderen kiezen we ook vaak voor spel(psycho)therapie. We maken onder andere vaak gebruik van de methode RouwHulp. Een cognitief gedragstherapeutische behandelmethode die ontwikkeld is door prof.dr. Paul Boelen en dr. Mariken Spuij en vervolgens onderzocht is aan de Universiteit Utrecht met behulp van een subsidie van ZonMW. Mariken is werkzaam bij TOPP-zorg, maar ook bij de Universiteit Utrecht. Ze publiceert regelmatig over rouw en verliesverwerking. Op haar persoonlijke website kun je daar meer over lezen (www.marikenspuij.nl)


TOPP-zorg


Therapie Onderzoek Psychologen Pedagogen


Een kleinschalige groepspraktijk in het midden van Nederland die hulp biedt aan kinderen, jongeren en volwassenen. We zijn gespecialiseerd in rouw, trauma, angst, depressie, medisch onbegrepen lichamelijke klachten, hoogbegaafdheid en diagnostiek. Maar we bieden ook hulp bij uiteenlopende andere problemen. Neem daarom altijd contact op om te kijken wat we voor jou, je kind of je gezin kunnen betekenen.

Sperwerkamp 40

3972 WG Driebergen-Rijsenburg

0343-769154

info@topp-zorg.nl

© Copyright. All Rights Reserved.