Profielpagina Noëlla Das
< Terug
Noëlla Das
GZ-psycholoog
Muziektherapeut
Met veel zorg, aandacht een plezier werk ik al jaren als Vaktherapeut Muziek. Wat Vaktherapie zo mooi maakt is dat het een ervaringsgerichte en non-verbale werkwijze heeft. Hierdoor kan het bijvoorbeeld een ingang zijn wanneer iemand praten (over gevoelens) juist lastig vindt of iemand juist veel praat maar lastig tot zijn gevoel kan komen.
“Omdat bij musiceren gelijktijdige afstemming op anderen een essentiële rol speelt, worden in de therapie snel communicatie- en interactiepatronen waarneembaar. Muziek is de korte weg naar ons gevoel. Muziek heeft een directe werking heeft op alle hersengebieden, ook op de functies die dieper gelegen zijn. Muziektherapie helpt cliënten om hun sociale en communicatieve vaardigheden te verbeteren, hun emoties te uiten, zelfvertrouwen en coping-vaardigheden te vergroten, zich te ontspannen, om te gaan met verlies, hun motoriek, taal en spraak te verbeteren en hun concentratievermogen te vergroten” (GGZ-standaarden, blz.24). Tijdens de therapie wordt vooral actief muziek maken ingezet. Er is hierbij geen ervaring met muziekbeoefening nodig.
In het contact met de ander vind ik het altijd belangrijk om iemand zijn kracht te laten ontdekken en dit te benoemen en te versterken. Daarnaast kijken we samen naar de blokkades, dingen die lastig zijn of nog geoefend mogen worden. Met het doel om uiteindelijk beter in je vel te zitten en denk- of gedragspatronen te kunnen doorbreken. Dit proces wat we samen aangaan kan voor beiden zeer waardevol en inspirerend zijn.
Vaktherapie is onder meer geschikt bij klachten en problemen op het gebied van emotieregulatie, contact met het eigen gevoelsleven en zelfbeeld, omgaan met stress en verlies of op het gebied van sociaal functioneren. De meest voorkomende behandeldoelen liggen in dit verlengde:
• het versterken van de autonomie, assertiviteit, zelfvertrouwen, zelfbeeld;
• het reguleren en uiten van emoties, het reguleren van impulsen en agressie;
• het leren voelen, bepalen, hanteren en aangeven van grenzen;
• het contact maken met het eigen gevoelsleven en dit contact versterken;
• het reguleren van spanning, reduceren van stress en het leren ontspannen;
• het verbeteren van de lichaamsbeleving en het herkennen van lichaamssignalen;
• de verwerking van verlieservaringen en ingrijpende veranderingen een plaats kunnen geven;
• het verbeteren van de omgang met anderen en het sociaal functioneren.
• ter observatie bij de start van een traject of wanneer een andere lopende behandeling stagneert.